Ajankohtaista

Harrastamisen ilo ei katso paikkaa

Suomessa vietetään marraskuun ensimmäisellä viikolla harrastamisen viikkoa. Harrastaminen antaa usein lapselle ja nuorelle onnistumisen elämyksiä, uusia taitoja ja ystävyyssuhteita. Mieluisa harrastus voi olla tärkeä henkinen voimavara ja tarjota vaihtelua arkeen ja koulutyöhön. Monissa harrastuksissa tärkeä piirre on yhteisöllisyys ja harrastuksen ympärille syntyvä yhteisö.

Harrastaminen ohjatusti isossa ryhmässä ei kuitenkaan sovi kaikille, eikä harrastaminen ryhmässä ole mahdollista esimerkiksi asuinpaikan tai perheen taloudellisesta tilanteesta johtuen. Silloin ratkaisuna voi olla jokin muu tapa harrastaa, esimerkiksi pienryhmät tai harrastaminen kotona. Osittain tämänkin pohjalta perustettiin keväällä 2020 harrastakotona.fi -sivusto, joka tarjoaa monipuolisia sisältöjä eri taiteenlajeista lasten ja nuorten itsenäiseen harrastamiseen.

Kotona harrastamisen löytänyt Matias on aina ollut pohjattoman utelias ja kiinnostunut maailmasta. Hän piirtää, lukee ja kuuntelee paljon musiikkia. Hän on myös todella kiinnostunut tietokoneista. Ryhmätilanteet ovat hänelle haastavia ja voimia vieviä, eikä isossa porukassa tunnu kotoisalta. Koulussa luokkaopetus on hälyisää ja siksi opetettavat asiat menevät helposti ohi. Aiemmin Matias tykkäsi erityisesti kuviskerhosta, vaikka ryhmässä toimiminen ei sielläkään ollut aina helppoa. Kuviksen parissa oli kuitenkin luontevaa uppoutua omiin oloihin ja keskittyä kiinnostavaan tekemiseen. Koulun ja arjen kuormitus ja jatkuva ryhmässä toimiminen uuvutti Matiaksen eikä hän lopulta pystynyt enää osallistumaan koulunkäyntiin eikä harrastuksiin.

Matias kuuli harrastakotona.fi-sivustosta äidiltään, joka oli aluksi epäileväinen, sillä Matias käytti muutenkin jo paljon aikaa YouTubessa seikkailemiseen. Harrastakotona.fi-sivustolta Matias löysi kuitenkin nopeasti suomenkielisiä videoita, joilla annettiin vinkkejä piirtämiseen ja opetettiin eri soitinten alkeita. Ohjeet olivat selkeitä ja videot lyhyitä. Hän löysi linkkien kautta lisää kiinnostavia taideharrastusvinkkejä. Sivuston kautta Matias löysi uudestaan harrastamisen ilon ja tavan tehdä itselleen mieluisia asioita rauhassa kotona – ilman aikataulua tai muita paineita.

Harrastamisen päämääränä loppupeleissä on itsensä toteuttaminen, kokeilu, oppiminen, mielekäs ajanviete ja sitä kautta hyvinvoinnin lisääntyminen. Jokaisella lapsella ja nuorella tulisikin olla mahdollisuus harrastaa siellä, missä se tuntuu hyvältä ja omimmalta. Yhteisöllisyys ja ryhmään kuuluminen voi rakentua jaetusta mielenkiinnon kohteesta, ja hyväksytyksi tulemisen tunne voi syntyä kohtaamisissa myös digitaalisissa ympäristöissä.

Mitä me voitaisiin tehdä?

Idea Harrasta kotona – sivustosta kiteytyi tuohon kysymykseen. 13.3.2020 useat kunnat ilmoittivat koulujen ovien sulkemisesta ulkopuolisille vierailijoille ja pian tämän jälkeen eduskunnan päätöksellä suurin osa Suomen kouluista sulkivat ovensa eikä päiväkodeissa vierailut olleet enää mahdollisia. Samalla kulttuurikeskustoiminta ja tapahtumat peruttiin ja taiteen perusopetus siirtyi virtuaaliseksi opetukseksi nettiin. Koronaepidemia muutti muutamassa päivässä lastenkulttuurin ja koko kulttuurikentän toiminnan.  

Välittömästi näiden päätösten jälkeen alkoi aivomyrsky. Miten lapset ja perheet pärjäävät tässä uudessa tilanteessa? Mitä jos kaikilla lapsilla ei olekaan turvallista aikuista tukemassa arjen askareissa ja vapaa-ajalla? Mitä jos joku on ihan yksin? Mistä lapset ja nuoret löytävät innostavaa ja turvallista tekemistä? Mitä me voisimme tehdä että lapsilla, nuorilla ja perheillä olisi mukavaa tekemistä ja mahdollisuus kokea ja kokeilla taidetta tässä omituisessa ja kovin yllättävässä ajassa? Päätin soittaa kavereille Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon ja ehdottaa, että alamme ratkomaan tätä ongelmaa yhdessä. 

Kulttuurikentän vahvuutena on aina ollut luovuus ja kyky reagoida tarpeisiin ja muutoksiin. Suomalaisen lastenkulttuurikentän supervoimana on jo pitkään ollut tiivis valtakunnallinen yhteistyö. Tällä reseptillä lähdimme rakentamaan yhtä ratkaisua lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi tähän hetkeen.  Esittelimme idean myös opetus- ja kulttuuriministeriöön ja saimme välittömästä vihreää valoa: ”Tehkää tämä nopeasti ja ottakaa kaikki halukkaat alan ammattialiset mukaan tuottamaan sisältöä!”.  Liitto kutsui jäsenkeskuksensa mukaan projektiin. Yhtenä haasteena oli uusien, lapsille ja nuorille sopivien ja helppokäyttöisten sivujen pystyyn saaminen nopeasti ja luotettavasti. Tämän haasteen otti vastaan Lastenkulttuurikeskus Verso Varkaudesta. Hämeenlinnan Arx ilmoittautui hoitamaan somea ja Lilla Villan Sipoosta ja Bark Vaasasta auttamaan ruotsinkielisen sisällön tuottamisessa. Useat lastenkulttuurikeskukset vinkkasivat olemassa olevista hyvistä virtuaalisisällöistä. Hyvin nopeasti meillä oli kasassa Harrasta kotona –ydintiimi ja paljon laadukkaita sisältöjä kulttuuritoimijoilta eri puolilta Suomea. 

Noin kuukaudessa olemme yhdessä rakentaneet lapsille ja nuorille suunnatun sivuston, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokeilemiseen, harrastamiseen ja kokemiseen kotona, vapaa-ajalla tai vaikka koulussa. Olemme koonneet sivustolle linkkejä helppoihin kokeiluihin, ”taidehappihyppelyihin”, haasteellisiin tehtäviin, esityksiin ja virtuaalivierailuihin. Sivustoilta löytyy myös tapahtumakalenteri, josta voi bongata tulevat lastenkulttuurin livestream-tapahtumat. Sivustojen sisältöihin voi uppoutua ihan itsekseen tai yhdessä kaverin tai vaikkapa vanhemman kanssa. Olemme pitäneet tiiviisti mielessä sivustoja käyttävän lapsen tai nuoren ja valinneet mahdollisimman paljon sisältöä, jossa taiteen ja taidekasvatuksen ammattilaiset puhuttelevat suoraan lapsia ja nuoria.

Olemme toiveikkaita, että sivusto kehittyy tulevaisuudessa palvelemaan lapsia ja nuoria laajasti eri puolilla Suomea. Ehkä niistä rakentuu taiteen ja kulttuurin kokeilemisen ja tutustumisen ympäristö ja kulttuurin etäharrastamisen paikka.  

Sivut julkaistaan tänään 24.4.2020. Toivomme niille pitkää ikää, paljon klikkauksia ja loputtomasti taiteen äärellä vietettyjä innostumisen, ihmettelyn ja onnistumisen hetkiä yksin ja yhdessä. Olemme hyvin iloisia siitä, että tässäkään ajassa haasteita ei ole tarvinnut ratkoa yksin, eikä fyysinen etäisyys ole este tekemiselle ja osallistumiselle.

Lämmöllä koko Harrasta kotona -tiimin puolesta

Pilvi Kuitu

Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja